هوش مصنوعی جای خود را در صنعت فضایی ایران باز کرد

تینا مزدکی_نشست خبری سازمان فضایی با حضور حسن سالاریه روز گذشته و در محل این سازمان برگزار شد. در این نشست به دستاوردهای اخیر سازمان فضایی و برنامه‌های آتی آن پرداخته شد که پایگاه چابهار و اولین پرتاب آن، منظومه ماهواره‌های اینترنت اشیا، کپسول زیستی، بلوک انتقال مداری نیز از جمله آن‌ها بود.

در ادامه این نشست حسن سالاریه در پاسخ به این پرسش که در پروژه‌های نام‌برده شده و در پروژه‌هایی که برای آینده برنامه‌ریزی‌شده‌اند، هوش مصنوعی چه جایگاهی دارد گفت:« هوش مصنوعی ابزاری است که همه‌گیر و فراگیر شده است. ما اکنون در بحث آنالیز تصاویر، مسائل کاربردی که بر مبنای داده و تصویر فضایی است از هوش مصنوعی استفاده می‌کنیم. یک‌زمانی باید یک کارشناس خبره می‌نشست پای تصاویر فضایی و آن‌ها را تحلیل و آنالیز می‌کرد؛ به‌عنوان‌مثال تشخیص سطح زیرپوشش، برآورد خسارت سیل و زلزله، شناسایی کانون گردوغبار، شناسایی هات‌پوینت‌ها برای پیش‌بینی آتش‌سوزی و شناسایی سطح منابع آبی و میزان ذخیره آبی کارشناس محور بودند؛ اکنون هم هستند اما به‌تدریج به سمت استفاده از هوش مصنوعی میل می‌کنند.»

او ادامه داد:«ما هم این کار را شروع کردیم و بسیاری از اخباری که اکنون در سایت می‌گذاریم هم مربوط به همین است. اگر اتفاقی می‌افتد به‌عنوان‌مثال در بحثsuper resolution  که روی تصاویر انجام می‌شود، به‌نوعی از هوش مصنوعی استفاده می‌کنیم. تصاویر ماهواره‌ای داریم با دقت حدود یک متر داریم اما کارایی و وضوح تصویر برای شناسایی اشیائی که وجود دارد را به‌جای اینکه یک کارشناس خبره انجام دهد، یک ماشین مبتنی بر هوش مصنوعی انجام می‌دهد و دقت را راحت دو برابر بهتر می‌کند. این درواقع به‌نوعی استفاده از ظرفیت هوش مصنوعی است.»

هوش مصنوعی جای خود را در صنعت فضایی ایران باز کرد

سالاریه بابیان این موضوع که در ماهواره‌ها نیز روند به همین شکل است با این تفاوت که موضوعی فنی است، گفت:« پردازشگرهایی که ما در ماهواره‌ها استفاده می‌کنیم روزبه‌روز قوی‌تر می‌شوند، الگوریتم‌هایی که برای کنترل و تشخیص خرابی استفاده می‌کنیم روزبه‎‌روز پیچیده‌تر می‌شوند؛ به این خاطر که پردازشگرهای ما روزبه‌روز کوچک‌تر می‌شوند، ظرفیت‌ها بزرگ‌تر می‌شود و قابلیت‌ها بیشتر می‌شود. وقتی‌که هم‌چین قابلیت‌هایی فراهم می‌شود، می‌توانیم در ماهواره‌ها هم الگوریتم‌های پیچیده‌تری به کار ببریم، ازجمله الگوریتم‌های هوش مصنوعی.»

او افزود:«زمانی الگوریتم‌های تشخیص خرابی در ماهواره که برای کنترل ماهواره به‌صورت بهینه استفاده می‌شود، الگوریتم‌های بسیار ساده‌ای بود و محاسبات ساده‌ای انجام می‌دادند و بر اساس آن‌ محاسبات می‌گفتند که یک بخش دچار خرابی است اما اکنون دیگر این‌طور نیست و می‌توان الگوریتم‌ها را بسیار پیچیده‌تر کرد، چه‌بسا می‌توان از ترکیب حسگرها و سنسورهای مختلفی که روی ماهواره قرار می‌گیرد بتوان استفاده کرد برای اینکه بهتر جهت‎‌گیری ماهواره را کنترل کرد و تشخیص داد یا حتی در مدیریت منابع توان، با توجه به پیشرفت پروسسورهایی که در ماهواره‌ وجود دارد می‌توان از الگوریتم‌های پیچیده‌تری استفاده کرد که عمر ماهواره و قابلیت اطمینان ماهواره را بالاتر می‌برد و همه این‌ها بحث‌های فنی هستند.»

او درنهایت گفت:«بنابراین هوش مصنوعی با توجه به اینکه یک ابزار همه‌گیر و فراگیر در همه صنایع شده است؛ در صنعت فضایی نیز چه پایین‌دست که آنالیز تصاویر و امثال آن است و چه در خود ماهواره و چه در پرتابگر به‌وفور آرام‌آرام استفاده می‌شود و فراوانی آن بیشتر می‌شود. این فراگیری طبیعی است و ما هم طبیعتاً باید این کار را انجام دهیم؛ اگر انجام ندهیم از علم و فناوری دنیا عقب می‌مانیم.»

۲۲۷۳۲۳

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "هوش مصنوعی جای خود را در صنعت فضایی ایران باز کرد" هستید؟ با کلیک بر روی پزشکی، اگر به دنبال مطالب جالب و آموزنده هستید، ممکن است در این موضوع، مطالب مفید دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "هوش مصنوعی جای خود را در صنعت فضایی ایران باز کرد"، کلیک کنید.